• пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 24.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.6° Ясне небо

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Вони повертаються: в онлайн-медіа Миколаєва знову з'явилася політична джинса

В онлайн-медіа Миколаєва знову з'явилася  політична джинса, ілюстративне фото Jessica LewisВ онлайн-медіа Миколаєва знову з'явилася політична джинса, ілюстративне фото Jessica Lewis

У стрічках онлайн-медіа Миколаєва майже відсутня прихована політична реклама - менше відсотка матеріалів з ознаками політичної замовності. Втім минулого року джинси в миколаївських онлайн-ЗМІ взагалі не було. Серед політиків “джинсують” представники “Слуги народу”, які вітають школярів з новим навчальним роком та звітують про допомогу армії. Комерційної джинси у миколаївських медіа немає, проте є кілька фактів неналежно маркованої реклами.

Такими є результати моніторингу онлайн-медіа Миколаєва у вересні 2024 року. Метою моніторингу було визначити, чи публікують медіа політичну, комерційну джинсу, контрагітацію та рекламні матеріали з неналежним маркуванням. Аналізувались стрічки видань "Новини-N", "Преступности.НЕТ", “0512”, "Корабелов.Інфо" та “МикВісті”. Загалом було проаналізовано 948 публікацій.

На відміну від минулорічного дослідження, де взагалі не було джинси, у цьому році на сайтах опублікували чотири матеріали з ознаками політичної замовності. Героями публікацій стали депутатка міськради від «Слуги народу» Тетяна Домбровська  (у новинах також позначається як голова громадської організації), нардеп від «Слуги народу» Артем Чорноморов, і, безпосередньо, політична партія “Слуга народу”.

Так, видання “Преступности.НЕТ” за період моніторингу розмістило три публікації з ознаками джинси. Медіа опублікувало привітання від Домбровської з новим навчальним роком та її звіт про допомогу мешканцям села біля Миколаєва. Також у стрічці медіа вийшов матеріал про те, як нардеп Артем Чорноморов працював на своєму мажоритарному окрузі на Миколаївщині, де обговорив “важливі кейси, що безпосередньо впливають на життя мешканців”, а саме навчальний рік, енергетика медицина і дороги.

Миколаївська політикиня Тетяна Домбровська розказала про допомогу постраждалим від війни, скриншот публікації на сайті Миколаївська політикиня Тетяна Домбровська розказала про допомогу постраждалим від війни, скриншот публікації на сайті "Преступности.НЕТ"

Сайт “Новини-N” випустив матеріал від політичної партії “Слуга народу”, де розказує про те, як Вільнозапорізька сільська рада нещодавно виділила 1 мільйон гривень на допомогу силам оборони міста Очаків.

Зазначимо, що партія “Слуга народу” та її представники в останній роки традиційно є основним замовником джинси у миколаївських медіа. У 2022 році найбільше відзначилася тодішня голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва, яка очолювала Миколаївську обласну організацію партії «Слуга народу» (зараз очолює державне агентство енергоефективності), а також нардепи та місцеві представники “Слуги народу”.

Такі новини жодним чином не позначаються як такі, що розміщені як політична реклама та подаються як матеріали редакції. Новини зроблені на основі публікацій політиків у соцмережах, не мають бекграунду.

Партія Партія "Слуга народу" на Миколаївщині піариться на підтримці армії, скриншот публікації на сайті "Новини-N"

У стрічках інших миколаївських медіа - “МикВісті”, “0512” та “Корабелів.інфо” - не зафіксовано прихованої політичної реклами.

Комерційної джинси у стрічках миколаївських медіа не було, але на сайтах публікується неналежно маркована реклама. Втім, таких публікацій небагато, лише 0,5% від загальної кількості новин у стрічках медіа Миколаєва.

Так, “0512" рекламу публікують з позначкою «Новини компаній». На головній сторінці сайту зазначається: «Матеріали з плашками "Новини компаній", "Промо", "Партнерський матеріал", "Партнерський спецпроект", "Політичні новини", "Прес-реліз", "PR", "Офіційно" публікуються на правах реклами». Видання рекламує курси вивчення німецької мови та місцевий приватний університет.

Сайт Сайт "0512" маркує рекламу "Новини компаній", скриншот публікації на сайті про курси німецької мови

Онлайн-медіа «Преступности.НЕТ» за період моніторингу опублікували три таких матеріали, уточнюючи, що «публікацію розміщено на договірних умовах».  Однак у правилах сайту відсутня інформація про таке маркування. Натомість, видання зазначає, що “Інформація, розміщена на Сайтах у місцях, відведених для рекламних матеріалів, та/або розміщена на Сайтах під позначенням "реклама", "пресреліз" тощо, є рекламними матеріалами і належать третім особам”. 

Ці публікації стосувались реклами діяльності місцевих університетів.

Видання Видання "Преступности.НЕТ маркує рекламу "Публікація розміщена на договірних умовах", скриншот новини від університету

Законодавство визначає, реклама у медіа має маркуватися або словом «Реклама» або «На правах реклами». Закон “Про рекламу”, як і Закон “Про медіа”, не розділяють відсутність маркування та неналежне маркування, а зводять їх до суміжного поняття “порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами”. 

Зі змісту статті 110 Закону “Про медіа” вбачається, що порушення встановлених Законом України “Про рекламу” та законодавством про публічні аудіовізуальні медіа вимог та обмежень щодо ідентифікації (маркування) реклами належать до незначних порушень. Водночас порушення вимог законодавства України щодо маркування агітації в медіа під час виборів та референдумів – до значних. Детальніше про відповідальність медіа за джинсу в онлайн-медіа можна ознайомитись у матеріалі ІМІ.

Катерина Середа,  представниця ІМІ в Миколаївській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання “МикВісті” моніторилося регіональним представником ІМІ з іншої області.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.