• пʼятниця

    20 вересень, 2024

  • 12.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересень , 2024 вересень

  • Миколаїв • 12.9° Ясне небо

Редакційна політика онлайн-медіа «МикВісті»

В даному документі викладені принципи, правила та редакційні вказівки, якими керується команда онлайн-медіа «МикВісті».

Ми — незалежне медіа, яке щоденно збалансовано достовірно й оперативно інформує аудиторію про важливі події на Півдні України — Миколаївській, Херсонській та Одеській областях, а також обробляє та публікує інформації про ситуацію в Україні та світі, яка впливає на наш цільовий регіон.

Місія

Бути справжнім місцевим медіа. Занурюватись у місцеві проблеми, змушувати владу й суспільство реагувати на них. Темне — робити прозорим, закрите — відкритим, приховане та незрозуміле — доступним та ясним. Давати своїй аудиторії швидкі новини — і привчати до вдумливого контенту, на якому хочеться затриматись довше.

Наша мета – достовірно, збалансовано та оперативно інформувати аудиторію про події у сферах політики, економіки, діяльності органів місцевого самоврядування, соціальної сфери тощо.

Етичні принципи

Ми поважаємо і дотримуємось етичних принципів відповідно до стандарту JTI CWA 17493:2019 — точність, незалежність, неупередженість, чесність, повага, прозорість. При аналізі фактів та встановленні їх достовірності співробітники видання використовують максимум доступних інструментів та джерел. Перед публікацією кожний матеріал проходить три етапи перевірки, щоб уникнути фактичних, граматичних, стилістичних та інших помилок.

Для забезпечення цих етичних стандартів ми здійснюємо редакційну перевірку матеріалів перед публікацією, належним чином відокремлюємо матеріали журналістів від рекламних, публічно вказуємо власників медіа та авторів матеріалів, їх досвід та освіту, створили та дотримуємось внутрішніх політик для вирішення етичних конфліктів та слідування редакційних стандартів, а також маємо відкриті канали зворотнього зв'язку з читачами для виправлення помилок. 

Редакція публікує правдиву інформацію в межах, наскільки це можливо встановити. Перевірка фактів, а також їх неупереджене та об’єктивне викладення є обов’язком журналістів видання. Чітке розділення фактів і думок є основним принципом нашої роботи.

Зв'язатись з редакцією можна по E-Mail nikvesti.com@gmail.com або за телефоном головної редакторки, відповідальної за контент сайту +380675179086 (Катерина Середа).

Ми визнаємо також Кодексі етики українського журналіста, затверджений 12 грудня 2013 року на пленумі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та рішенням Комітету Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ). З огляду на це, ви можете поскаржитись на наші матеріали на сайті ВГО «Комісія з журналістської етики».

Редакція категорично не підтримує та не поширює будь-які форми пропаганди насилля, жорстокості чи дискримінації. Усі матеріали, що публікуються на платформі, повинні дотримуватися високих етичних стандартів, не сприяти розпалюванню ворожнечі, не містити переслідувань або закликів до насильницьких дій. Ми зобов’язані дотримуватися принципів гуманізму, захисту прав людини та запобігання будь-яким формам насилля.

Відвертий контент, що може шокувати або травмувати глядачів чи читачів, ретельно перевіряється редакцією перед публікацією. У випадках, коли публікація таких матеріалів є необхідною для інформування громадськості, редакція зобов’язана попередити аудиторію про наявність відвертого контенту. Ми також дотримуємось етичних стандартів щодо зображення насилля, травм та інших відвертих сцен, обмежуючи публікацію такого контенту тільки у випадках суспільної важливості.

Наші цінності

1. Чесність. Ми повідомляємо про те, що редакції відомо. Ми додаємо відповідне маркування до публікації, якщо оновлюємо її, або виправляємо фактологічні помилки.

2. Неупередженість. В конфліктних ситуаціях ми надаємо позиції обох сторін. Також ми надаємо право на відповідь. Ми не проявляємо упередженість стосовно фігурантів кримінальних справ та не називаємо їх злочинцями до рішення суду, навіть, якщо таку упередженість проявляють офіційні джерела.

3. Відкритість до нового. Ми готові навчатися, пробуємо нові формати та постійно розвиваємось.

4. Толерантність. Ми не узагальнюємо та не поширюємо стереотипи відносно окремих груп населення.

5. Свобода слова. Ми не дозволяємо цензурувати себе та плекаємо у колективі критичне мислення. Ми проявляємо солідарність щодо колег, коли їм перешкоджають у їхній професійній діяльності.

6. Публічний інтерес. Ми системно пишемо на суспільно-важливі теми, ведемо їх протягом років. Спілкуємось з читачами, відпрацьовуємо їхні звернення до нас, публікуючи відповідні матеріали.

7. Людська гідність. Ми не називаємо людину злочинцем, якщо це не доведено судом. Ми з повагою ставимось одне до одного в колективі та до героїв наших публікацій. 

Робота з джерелами

Наші журналісти прагнуть використовувати різноманітні джерела інформації для забезпечення об'єктивності та збалансованості у висвітленні подій

У своїй роботі з соціальними мережами ми дотримуємося підходу, запропонованого Інститутом масової інформації: дотримуватися журналістських стандартів, ретельно перевіряти факти та завжди намагатися отримати підтвердження з першоджерел. Публікації в соціальних мережах не можуть замінювати повноцінні новини і не повинні бути єдиним джерелом для створення новин (за винятком випадків, коли інші джерела недоступні з об'єктивних причин). Якщо подія не має конфліктного характеру і не потребує висвітлення позицій різних сторін, або коли додаткова інформація не є необхідною, журналісти можуть використовувати дані з офіційної сторінки в соціальній мережі.

Усі статистичні дані, які використовуються у матеріалах, мають бути ретельно перевірені на достовірність. Журналісти зобов'язані використовувати тільки офіційні або надійні джерела для збору статистики. Перед публікацією дані повинні бути перевірені редактором, щоб уникнути помилок або маніпуляцій цифрами. У випадках сумнівів щодо точності даних, необхідно звернутися до експертів або додатково перевірити інформацію через альтернативні джерела. Коли йдеться про публікацію результатів соціологічних досліджень, матеріал повинен містити деталі методології дослідження, розмір вибірки, показники похибки, а також іншу відповідну інформацію, що дозволяє читачам оцінити надійність даних.

Читач повинен розуміти географічний контекст будь-якого повідомлення: якщо інформація в матеріалі стосується конкретного населеного пункту або регіону, редакція зобов’язана вказувати точне місцезнаходження, звідки передається контент. Це необхідно для того, щоб у аудиторії не виникало узагальненого враження, що події стосуються ширшої території або більшої кількості людей, ніж є насправді. Наприклад, новина про спалах епідемії в одному з сіл не повинна трактуватися як «Миколаївську область охопила епідемія».

Проте у певних випадках вказівка на точне місцезнаходження, звідки передається контент, може бути обмежена для забезпечення безпеки журналістів, учасників подій або інших осіб. З 24 лютого 2022 року в Україні діє Указ Президента України про воєнний стан. В умовах підвищеної загрози життю та здоров'ю редакція може вирішити не розкривати конкретне місцезнаходження об'єкту або події в матеріалі, дотримуючись вимог законодавства. У таких випадках важливо знайти баланс між наданням достатньої інформації для контексту та виконанням вимог безпеки.

Якщо доступ до місцезнаходження, з якого передається контент, або до самої інформації був наданий за сприяння зовнішніх органів (наприклад, військових, урядових, муніципальних структур або міжнародних організацій), редакція має забезпечити прозорість цього процесу. У матеріалі необхідно зазначити, яким чином або за чиєї допомоги був забезпечений доступ до інформації чи місця подій. Читач повинен розуміти, що журналіст не мав повної свободи пересування і міг побачити та зібрати дані лише про ті аспекти, які були доступні у межах наданого доступу. Така прозорість сприятиме підвищенню довіри аудиторії та дотриманню журналістських стандартів об'єктивності та неупередженості.

Контент, отриманий із зовнішніх джерел, підлягає тій самій перевірці та дотримується тих самих стандартів, що й контент, створений власними журналістами. Це включає ретельну перевірку фактів, підтвердження достовірності джерел, а також забезпечення відповідності етичним стандартам.

При використанні матеріалів з зовнішніх джерел редакція зобов'язується:

  • перевіряти достовірність інформації та походження матеріалів;
  • маркувати такі матеріали як ті, що отримані від сторонніх джерел (вказувати зовнішнє джерело у тексті публікації);
  • дотримуватися етичних принципів щодо взаємодії з постачальниками такого контенту, уникаючи маніпуляцій або неправомірного впливу на подачу матеріалів.

Контент, створений блогерами або публікації у блогах, які використовуються на сайті, підлягають перевірці. Якщо такий контент суперечить редакційній політиці, етичним нормам та стандартам перевірки фактів — він не допускається до публікації.

Сторонні користувачі не можуть публікувати UGC (User-Generated Content) контент у блогах на сайті без премодерації. Відповідальним за модерацію та перевірку є головний редактор. Такі матеріали не повинні містити наклепу, образливих висловлювань, порушення конфіденційності, закликів до насилля або висловлювань, що розпалюють ворожнечу чи дискримінацію за будь-якими ознаками. Контент повинен відповідати законодавчим нормам та етичним стандартам, що виключають поширення неправдивої або маніпулятивної інформації. У випадку виявлення порушень цих вимог, матеріал може бути видалений або скоригований на етапі модерації. Якщо після публікації матеріалу будуть виявлені порушення, редакція залишає за собою право видалити або відредагувати контент із відповідним повідомленням автора

Журналісти та редактори мають право захищати анонімність своїх джерел, якщо їх розкриття може створити ризик для безпеки джерела або негативно вплинути на його діяльність. Анонімність може бути використана за умови, що джерело надає достовірну і підтверджену інформацію, що відповідає стандартам якості та журналістської етики. При взаємодії з анонімними джерелами журналісти зобов’язані дотримуватись етичних стандартів, не допускаючи маніпуляцій або тиску на джерела для отримання інформації. Безпосередній керівник має право дізнатись джерело в разі крайньої необхідності, але за умови збереження цієї інформації в таємниці. Ці права та обов’язки були неодноразово встановлені в рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Жодне джерело, незалежно від його статусу або впливу, не може впливати на зміст матеріалу або кінцеву редакцію контенту. Журналісти зобов’язані зберігати незалежність у своїх висновках і уникати будь-яких дій, що можуть призвести до маніпуляції контентом. Редакція зобов’язується не допускати ситуацій, коли джерела використовують своє становище для тиску на журналістів з метою зміни або викривлення подачі інформації.

Виправлення помилок

Видання «НикВести» прагне якомога оперативніше повідомляти нашим читачам достовірні факти. В разі виявлення помилок, вони виправляються в найкоротший можливий термін автором матеріалу або редактором.

У випадку, якщо виправляються фактологічні помилки, помилки в точності або повноті інформації, то в матеріалі будь-якого жанру або формату додається відповідна примітка — Виправлено, Уточнено або Доповнено, Оновлено.

Про наші помилки ви можете повідомляти нам, використовуючи контактні дані редакції, а також безпосередньо авторам і/або редакторам, зазначеним у публікації.

Редакція зобов'язується бути підзвітною перед аудиторією, відповідати на скарги, питання та пропозиції читачів, а також дотримуватись принципів неупередженості та об’єктивності у кожному матеріалі

Право на спростування

Будь-яка особа, згадана в публікації видання, батьки неповнолітніх, а також уповноважені представники юридичних осіб мають право звернутися до редакції з вимогою спростування, якщо вважають, що інформація про них не відповідає дійсності.

Така вимога має бути відправлена електронною поштою або в паперовому вигляді. У такому листі має бути чітко вказано, про яку саме публікацію йдеться і які саме факти автор вважає недостовірними, а також як саме все є насправді. У письмовій вимозі спростування мають бути підтверджені повноваження особи, яка звертається з претензією. Якщо вимога спростування відправлена електронною поштою, то повноваження учасника претензії мають бути підтверджені електронним цифровим підписом.

«НикВести» не публікує спростувань за телефонним дзвінком або на підставі повідомлень у месенджерах редакторам і журналістам.

Рішення про публікацію спростування, його формат, текст і заголовок ухвалюється редакцією після оцінки підстав для спростування і переговорів зі стороною, яка прислала відповідну вимогу. «НикВести» залишає за собою право перевіряти факти і оцінки, висловлені авторами претензій, а також аргументовано відмовляти в публікації спростування.

Право на відповідь

Якщо інформація в публікації «НикВести» є достовірною, але ставить під сумнів репутацію фізичної або юридичної особи, то редакція може надати право на відповідь.

Рішення про формат відповіді (новина, інтерв'ю, блог) ухвалюється редакцією. Текст такої публікації не спростовує редакційний матеріал, однак може містити нові факти, позицію і контекст, які впливають на оцінку ситуації аудиторією. Редакція повідомляє автора претензії про дату та формат публікації його відповіді.

Видалення матеріалів

У виняткових випадках, якщо в публікації допущено значну кількість помилок і заявлені вище стандарти роботи з інформацією істотно порушені, «НикВести» може видалити матеріал із зазначенням факту і причини видалення.

Ми не видаляємо матеріали, які комусь не сподобалися. Ми не видаляємо матеріали, які на чиюсь думку «втратили актуальність». Разом з тим, кожен має право на відповідь, а «НикВести» відкриті до всебічного обговорення матеріалів, опублікованих на сайті видання.

Маркування реклами

Редакція прагне забезпечити чітке розмежування різних типів контенту для підвищення прозорості та довіри з боку аудиторії

Усі рекламні матеріали, розміщені на сайті «НикВести», мають маркуватися.

Такі публікації містять позначку «Реклама», «Promoted», «Політична реклама». У авторстві матеріалу може бути вказано, що він підготовлений пресслужбою відомства/установи/компанії.

Позначка «Пресреліз» відокремлює контент наданий зовнішніми організаціями, що не мають відношення до журналістики (наприклад, державними установами, громадськими організаціями, бізнесами). Це дозволяє аудиторії розрізняти оригінальні журналістські матеріали і контент, створений зовнішніми організаціями.

«НикВести» не розміщують так звану «джинсу» або немарковану оплачену рекламу – ані в новинній стрічці, ані в статтях.

Ми дотримуємось журналістських стандартів у новинах, аналітичних матеріалах, репортажах та інших форматах «НикВести».

Блог — матеріал, у якому автор у довільній формі висловлює свою особисту думку з певного питання. Редакція «НикВести» може не поділяти думку автора блогу.

На сайті медіа чітко відокремлюються новини від суб’єктивних думок блогерів. Новинний контент базується виключно на фактах і не включає особисті погляди авторів. Статті, що висловлюють думки, чітко марковані як авторські і такі, щоб аудиторія розуміла, що вони не є об'єктивними новинами.

Область дії редакційної політики

Редакційна політика поширюється на всіх працівників редакції, включно з журналістами, редакторами, авторами та іншими особами, залученими до процесу підготовки та публікації матеріалів. Це також стосується фрілансерів і сторонніх авторів, які співпрацюють з редакцією на постійній або тимчасовій основі. 

Відповідальність, контроль та зміни до редакційних процесів

Відповідальною особою за дотримання вказівок цієї політики командою медіа є головна редакторка «МикВісті» Катерина Середа. Громадськість або читачі сайту можуть зв'язатись з нею за допомогою електронної пошти, куди відправити свою скаргу або пропозицію. Усі скарги, що надходять, розглядаються справедливим, розумним і своєчасним способом. Ми зобов'язуємося забезпечити прозорий процес обробки скарг і надавати обґрунтовані відповіді у відповідні терміни, дотримуючись етичних стандартів і принципів об'єктивності.

Відповідальними за дотримання вказівок при виробництві контенту є автори, редактори, головна редакторка та технічні працівники, відповідно до їх обов'язків на різних етапах процесу створення матеріалу до його публікації.

  • Автор (журналіст): відповідає за створення достовірного, перевіреного контенту відповідно до редакційної політики. Автор зобов'язаний перевірити факти, дотримуватися етичних норм і уникати конфлікту інтересів.

  • Редактор: відповідає за перевірку та редагування матеріалів, забезпечує відповідність контенту редакційній політиці, перевіряє джерела та проводить фінальну перевірку фактів. Редактор також координує роботу інших учасників процесу. Редактор може допустити матеріал до публікації, якщо на нього ці обов'язки поклав головний редактор.

  • Головний редактор: відповідає за затвердження матеріалів до публікації, вирішує спірні питання щодо змісту, має останнє слово у випадках конфліктів між автором і редактором.

  • Технічний відділ: забезпечує коректне форматування та технічну підготовку матеріалів для публікації, відповідає за мультимедійний супровід і фінальну публікацію на платформі.

Редакція завжди прагне до точності та достовірності інформації. Журналісти перевіряють кожен факт, використовуючи надійні джерела, а також дотримуються редакційних вказівок, що забезпечують високу якість матеріалів. Редакційний процес включає перевірку вмісту та фактів перед публікацією, а також контроль з боку головного редактора та інших відповідальних редакторів, що гарантує відповідність публікацій редакційній політиці

Механізм періодичного перегляду редакційних процесів включає регулярну оцінку ефективності робочих процедур. Для цього розробляються ключові показники ефективності (KPIs), за якими оцінюється якість контенту, відповідність редакційним стандартам та своєчасність публікацій. Двічі на рік (або за потреби частіше) під час редакційних нарад команда обговорює необхідність перегляду процедур та KPIs, щоб постійно вдосконалювати редакційні процеси та підтримувати високий рівень роботи.

Співпраця та розвиток

Ми дотримуємось принципів рівності, різноманітності та інклюзивності під час найму персоналу через відкритий конкурс. Ми публічно повідомляємо про наявні вакансії. Ми піклуємось про добробут наших співробітників та сприяємо їх професійному розвитку.

Структура власності та керівництво

«НикВести» офіційно зареєстроване згідно з законодавством України. Онлайн-медіа «НикВести» внесено до реєстру суб‘єктів у сфері медіа згідно з рішенням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення №475 від 06.07.2023. Ідентифікатор медіа R40-00984.

Засновником онлайн-медіа «НикВести» є Приватне підприємство «НикВести Продакшн» (код ЄДРПОУ 35722502) з наступною структурою власності:

  • 90% — Янішевська Оксана Альбінівна (співзасновниця), yanishevskaoksana@gmail.com
  • 10% — Деренюга Олег Анатолійович (директор та співзасновник), derenuga@gmail.com 

 

Контакти та редакція 

Про онлайн-медіа «НикВести»