• пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 24.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.6° Ясне небо

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Миколаївські онлайн-медіа у фейсбуці: кримінальні хроніки та коронавірусна статистика

Лише третина новин у миколаївських онлайн-ЗМІ публікуються на їх сторінках у фейсбуці. Переважно  це публікації на соціальну, кримінальну чи політичну тематику.

Такими є результати моніторингу ІМІ, що проводився у з 10 по 16 серпня. Метою моніторингу було дослідити, як і який контент публікують онлайн-медіа Миколаєва на своїх сторінках у фейсбуці, чи публікується там джинса, проаналізувати, яка реклама розміщується на сторінках медіа у соціальній мережі.

Досліджувалися сторінки у мережі «Фейсбук» п’яти миколаївських онлайн-ЗМІ: «Преступности.НЕТ» (https://news.pn/ru/), «Новости-N» (https://novosti-n.org), «Мой город» (Mycity.mk.ua), «Інше.TV» (https://inshe.tv), «0512» (0512.com.ua). 

Методологія дослідження включала аналіз кількості публікацій у соціальних мережах, теми таких публікацій та визначення матеріалів з ознаками реклами.

Найбільшу кількість підписників у фейсбуці через ЗМІ, що входили до моніторингу, має сайт «Преступности.НЕТ» - 44 тисячі фоловерів. Сайт «0512» має в своїх підписниках у соцмережі майже 14 тисяч підписників. Вісім тисяч підписників у фейсбуку має видання «Новости-N», на сайт «Мой город» підписано близько 7 тисяч людей. Найменше підписників у фейсбуку видання «Інше.TV» - 1,7 тисяч підписників.

За час моніторингу у стрічках новин миколаївських онлайн-ЗМІ було опубліковано 1628 новин. За цей же період на їх сторінках у фейсбук з’явилось 443 повідомлення (27% від загальної кількості новин у ЗМІ). Найбільша кількість новин опублікована на сторінці видання «Інше.TV»  - 147 (31,5% від загальної кількості публікацій у стрічці новин видання). Найменше контенту у соціальній мережі за період моніторингу розмістив сайт «Мой город» - 34 (15,5% від кількості публікацій на сайті). 

Миколаївські медіа у соцмережах переважно публікують статистику захворюваності на коронавірус, іншу соціальну тематику (29,6%), пишуть про ДТП, різні кримінальні новини, надзвичайні ситуації (24% від загальної кількості публікацій у фейсбуці) та політичні новини. Зокрема популярною була тема виборів та протестів у Білорусі (18,5%).

Найбільшу кількість публікацій на соціальну тематику, 38 (8,5% від загальної кількості матеріалів у соцмережі), розмістило видання «0512», найменше - сайт «Новости-N» (11 або 2,5% від загальної кількості публікацій у соцмережі).  Найбільше новин стосовно надзвичайних подій через соцмережу розповсюдило видання «Преступности.НЕТ» - 51 публікація (11,5% від загальної кількості повідомлень у фейсбуку за час моніторингу).  

Найбільш популярною серед підписників видання у фейсбуку стала публікація про підлітків, які знущалися зі знайомої. «В Николаеве девушка устроила травлю младшей знакомой – десятки подростков снимали видео и смеялись» вказано в описі новини у Фейсбуці «Преступности.НЕТ». Публікацію вподобало 226 користувачів, 59 поділилися нею, пост отримав також 87 коментарів.

Лише 4 (0,9% від загальної кількості публікацій у фейсбуку) «кримінальні» матеріали опублікувало видання «Мой город» на своїй сторінці у фейсбуці. Сайт «Інше.TV» - опублікував у соцмережі 27 (6%) таких публікацій, «Новости-N» -17 (3,8%), а «0512» - 8 (1,8%).

Видання «Інше.TV», у свою чергу, стало лідером серед миколаївських медіа за кількістю публікацій матеріалів про політику. Варто зазначити, що значну кількість таких публікацій у соцмережі видання складали новини про протести у Білорусі, пов’язані з результатами проведених там виборів президента, а також реакція міжнародної спільноти на вказані події. Найменше миколаївські ЗМІ публікували у соцмережі новини про розваги (3% від загальної кількості публікацій у фейсбуці), екологію (2,2%) та права людини (1,6%), спорт (0,5%).

Що стосується матеріалів із ознаками прихованої реклами, то таких за час моніторингу виявлено всього чотири (0,9% від загальної кількості новин у соцмережі). Зокрема, видання «Інше.TV» розмістило два матеріали: один стосувався херсонських кавунів, які транспортує компанія «Нібулон», інша новина була про діяльність «Смарт-Холдингу», яка планує розвивати порт Очаків.  

На сторінці сайту «0512» за період моніторингу опубліковано два матеріали із незрозумілою для читача позначкою «партнерський спецпроект», які за своїм змістом насправді мають рекламний характер.

За час моніторингу в соцмережах миколаївських онлайн-ЗМІ не виявлено жодного матеріалу з ознаками політичної «джинси», а також рекламних постів з відповідною позначкою «реклама».

Також варто вказати про те, що видання «0512» у своєму фейсбуці публікує не лише новини та статті, а і різні опитування та меми для разважання підписників. Інші миколаївці онлайн-медіа не створюють такого контенту.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.