• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 23.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.9° Переважно ясно

Миколаївська міськрада схвалила кредит на ₴43 млн для закупівлі техніки КП «Миколаївські парки»

Нова техніка «Миколаївських парків», фото «НикВести»Нова техніка «Миколаївських парків», фото «НикВести»

Депутати Миколаївської міськради погодили кредит у 43 мільйони гривень для КП «Миколаївські парки» на закупівлю нової техніки — 40% від вартості профінансує датський експортно-інвестиційний фонд.

Відповідне рішення було прийнято у четвер, 26 вересня, під час засідання планово-бюджетної комісії Миколаївської міської ради, пишуть «МикВісті».

Заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Ігор Набатов розповів, що підприємство провело переговори з банківськими установами в рамках державної програми «5-7-9» і отримало найкращу пропозицію від Укрексімбанку. Важливою умовою кредитування є те, що 40% від загальної суми покриє експортно-інвестиційний фонд Данії. Це приблизно 17 мільйонів гривень, решту суми — 25 мільйонів — буде виплачено з міського бюджету протягом двох років.

Варто зазначити, що у проєкті рішення, опублікованому на сайті міської ради 28 серпня 2024 року, спочатку вказувалося, що Данія має профінансувати 40% закупівлі техніки.

Однак в оновленому проєкті рішення, який розглядала планово-бюджетна комісія міськради, і який було опубліковано на сайті міської ради 23 вересня 2024 року, зникла інформація про фінансування датчанами 40%. Там зазначається лише, що «частина коштів буде сплачено за рахунок грантових коштів Експортно-інвестиційного фонду Данії», однак про який саме відсоток фінансування йдеться – не вказується.

Бюджетна комісія рекомендувала сесії розглянути проект рішення, але за умови якщо в документі буде прописано, що авансовий платіж у розмірі 40% від загальної суми буде покритий грантовими коштами від Експортно-інвестиційного фонду Данії.

— На бюджетній комісії прозвучала правка про те, щоб включити інформацію щодо того, що Данія погасить 40% платежу. Проконсультувавшись з Укрексімбанком, ми погодили включення цієї правки. В початковій редакції проекту рішення, звучало, що 40% надать Данія у якості авансового платежу. Але мова йде не про авансовий платіж, а про частину суми контракту. Тому, якщо ми так з вами запишемо, то проблем не буде, — розповів Ігор Набатов.

Після отримання згоди міської ради КП «Миколаївські парки» оголосять відкритий тендер на закупівлю техніки. Вартість кредиту може змінитися залежно від результатів торгів, однак наразі йдеться про 43 мільйони гривень.

— На зараз це все розрахунки орієнтовані, тому що у випадку отримання погодження сесії міської ради КП «Миколаївські парки» парки будуть запустити закупівлю по відкритих торгах і сума за результатами закупівлі може бути зменшена, – додав Ігор Набатов.

Міський голова Олександр Сєнкевич окремо подякував уряду Данії за їхню підтримку і підкреслив, що нова техніка, яку планують закупити, вироблена в Данії і відповідає високим екологічним стандартам.

— Ця техніка вироблена в Данії. Разом з доступними кредитами «5-7-9» датський фонд покриває майже половину вартості обладнання, але для цього міська рада повинна продемонструвати свою зацікавленість і виділити кошти на залишок, — зазначив Олександр Сєнкевич.

За результатами голосування, рішення підтримали 30 депутатів, троє утрималися. 

Як працює КП «Миколаївські парки»?

Фінансування комунального підприємства «Миколаївські парки» за останні п’ять років значно зросло — з 8,6 мільйона гривень у 2020 році до 167,2 мільйона гривень у 2023 році. Цьогорічний бюджет підприємства складає 144 мільйони гривень, що трохи менше, ніж у попередньому році.

Водночас станом на серпень 2024 року на комунальному підприємстві числяться 262 штатні одиниці. Це у шість разів більше у порівнянні з 2021 роком, коли цей показник складав 39 осіб. Однак підприємству потрібно ще близько 400 штатних осіб, сказав директор Дмитро Чучмай.

У липні 2024 року «МикВісті» опублікували відео, як комунальники у 40-градусну спеку «косили» пилюку в центрі Миколаєва. Після цього на комунальному підприємстві «Миколаївські парки» відреагували на цю публікацію. Вони пояснили, що на Соборній робітники тримером вигрібали листя та косили траву, якщо вона траплялася.

Загалом вартість автопарку підприємства оцінюється у 35 мільйонів гривень

Читайте також статтю «МикВісті» «Як комунальне підприємство «Парки» озеленює Миколаїв під час війни?».

Читайте також: