Deprecated: ctype_digit(): Argument of type int will be interpreted as string in the future in /www/wwwroot/demo.nikvesti.com/module/News/src/Controller/NodesController.php on line 207
«Поки одних бомбили, інші робили хороші дороги», — Кісельова вважає, що бюджетний комітет ВРУ мав би опікуватись Миколаєвом
  • пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 24.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.6° Ясне небо

«Поки одних бомбили, інші робили хороші дороги», — Кісельова вважає, що бюджетний комітет ВРУ мав би опікуватись Миколаєвом

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова вважає, що бюджетний комітет Верховної Ради, замість позбавлення міста від податків на доходи військових, мав би опікуватись проблемами та долею Миколаєва, який став одним з найпостраждалих від війни регіонів.

Таку думку вона озвучила в ході онлайн-сесії міської ради в п'ятницю, 29 вересня, пишуть «НикВести»

Відповідаючи на заяву народного депутата Артема Чорноморова, який розкритикував рішення уряду забрати з бюджету Миколаєва військовий ПДФО, депутатка заявила, що в такому випадку бюджет на 2024 рік мав би передбачати створення умов для забезпечення базових потреб міста. 

Вона наголосила, що при обговоренні «справедливого рішення» бюджетний комітет Ради мав би підтримати жителів Миколаєва, які позбавлені питної води і сплачують за неї тариф дорожчий, ніж в ряді інших областей.

— В мене питання до Артема Чорноморова, я розумію ваші емоції, але в мене дивне відчуття, що все це треба казати не нам і не цій аудиторії. Чим ми вам зможемо допомогти? Тому що я знала, що так буде. Є певні тенденції, коли одні бомбили, а інші дійсно робили хороші дороги. Тобто в самому бюджетному процесі і витратах коштів держави чомусь нічого не змінилось до тепер, поки всі огульно не вирішили забрати ПДФО. На мою думку, бюджетний комітет мав би взагалі опікуватись долею Миколаєва з багатьох питань, наприклад, питання води. Миколаївці платять тариф як за питну воду, і він трохи дорожчий, ніж питна вода в інших областях. От мені б здавалось, що за таких обставин можливо було давати держсубвенцію і взагалі звільняти містян від плати за воду. Це коли ми говоримо про справедливість, і далі таких питання щодо справедливості дуже багато, — заявила Олена Кісельова.

Раніше у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Водночас депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку. Директор ДЖКГ Миколаєва Дмитро Бездольний заявив, що ремонт укриттів, житлових будинків та доріг — пріоритетні питання пооб'єктного розпису бюджету на 2024 рік. Їх фінансування залежить від можливості виділення коштів з державного бюджету, оскільки бюджету міста не вистачатиме, через втрату військового ПДФО.

Також ситуацію з втратою військово ПДФО прокоментували народні депутати. Зокрема, народний депутат України Максим Дирдін повідомив, що не вноситиме до державного бюджету-2024 правки по Миколаївській області. На відміну від його колеги, нардеп Олександр Пасічний розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові.

Народний депутат України Ігор Негулевський заявив, що підтримує вилучення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з бюджетів громад, оскільки зараз пріоритет — перемога України, тому всі інші питання, включаючи повсякденні потреби громад, мають бути відкладені на другий план.

Водночас народний депутат від партії «Слуга народу» Артем Чорноморов виступив з критикою в бік Міністерства фінансів та бюджетного комітету Верховної Ради України через рішення забрати з бюджету Миколаєва податку на доходи фізосіб, який сплачують військові.

Читайте також: