• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 23.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.9° Переважно ясно

У міськраді Миколаєва відзвітували, що виписали магазинам 51 попередження за порушення закону про мову

У Миколаєві продовжують перевіряти дотримання вимог закону про мову. За тиждень перевірили 233 заклади торгівлі та надання послуг, виписали 51 попередження.

Як зазначили в міській раді, під час перевірки у магазинах та інших закладах у сфері послуг, звертають увагу на зовнішню рекламу, вивіски, вказівники, а також іншу текстову, візуальну і звукову інформацію, що використовується для інформування про товари, роботи та послуги.

Під час перевірки в Корабельному районі міста обстежили 67 установ. У підсумку виявлено 9 порушень та надано 6 попереджень.

У  Центральному районі перевірку здійснили на вулиці Пушкінській. Загалом обстежено 25 обʼєктів. Фахівці зафіксували низку порушень — власникам 15 закладів торгівлі та надання послуг надано попередження.

На території Інгуського району оглянули 101 об’єкт. За підсумками рейду було надано 21 попередження щодо усунення виявлених порушень.

У Заводському районі обстежили 35 об’єктів торгівлі та сфери послуг на вулицях Бузника, Морехідній, Георгія Гонгадзе. Фахівці виписали попередження власникам 9 закладів.

Відомо, що відповідно до законодавства вони мають бути державною мовою. Крім того, обслуговування в закладах також має бути українською.

Раніше повідомлялось, що протягом серпня в Миколаєві перевірили близько 250 закладів та установ.

Нагадаємо, нещодавно правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян у Миколаєві.

Під час моніторингу поліцейські виявили відео, опубліковане «НикВести», де в одному з мікрорайонів Миколаєва чоловік принижує на вулиці жінку через її спілкування українською мовою.

Як відомо, це не перший випадок, коли в Миколаєві місцевих ображають за використання в побуті української мови. Днями така ситуація сталась в центрі міста, де жінка почала ображати перехожу за те, що вона спілкувалась українською мовою. 

Пізніше поліція розпочала кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян. 

На ситуацію відреагував також мовний омбудсмен Тарас Кремінь, заявивши, що така дискримінація не є типовою в Україні.

Підкреслимо також, що станом на сьогоднішній день кількість людей, які розмовляють українською мовою в повсякденному житті, зокрема, в Миколаєві стала рекордною за роки незалежності України.

Читайте також: