• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 21.8°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 21.8° Переважно ясно

У Франції зростає паніка через поширення клопів на тлі підготовки до Олімпійських ігор

У французьких містах, зокрема в Парижі, фіксують зростання кількості клопів. У соцмережах шириться паніка, але в уряді заспокоюють, що причин для цього немає. Тим часом влада країни шукає протидію комахам перед майбутніми Олімпійськими іграми-2024.

Про це повідомляє hromadske з посиланням на західні ЗМІ.

Хвиля інсектофобії поширилась після того, як у мережі з’явилися фото та відео, на яких начебто видно комах у громадському транспорті й аеропорті Парижа. Також про клопів на сидіннях повідомляли відвідувачі кінотеатрів, відвідуваність яких після цього знизилась. Низка пасажирів паризького метро та місцевих поїздів заявила, що відтепер вони будуть стояти, бо бояться сидіти на сидіннях.

Заступник мера Парижа Еммануель Ґрегуар сказав французькому телебаченню, що ніхто не застрахований від клопів: «Ви можете підчепити їх де завгодно і принести додому, і не виявити вчасно, поки вони не розмножаться і не поширяться».

Міністр транспорту Франції повідомив, що зустрінеться з транспортними операторами, щоб «надати інформацію про вжиті дії та діяти більше» і «щоб заспокоїти та захистити» пасажирів. 

Представники мерії Парижа також попросили прем’єр-міністерку Елізабет Борн створити спеціальну національну оперативну групу для боротьби з «загрозою» клопів.

Приватні компанії, що надають послуги з фумігації — боротьби зі шкідниками за допомогою спеціальних газоподібних речовин — також відзвітували про зростання кількості звернень від власників приватних будинків. 

Французький уряд планує провести надзвичайні засідання, щоб вивчити щораз більшу кількість випадків зараження клопами.

Міністр охорони здоров’я Франції Орельєн Руссо запевнив, що «причин для масової паніки» немає і клопи «не захопили» Францію. Натомість він застеріг громадян щодо фірм, які на тлі паніки беруть по 2-3 тисячі євро за дезінфекцію приміщення.

У французькому Національному інституті вивчення та боротьби з клопами (INELP) повідомили CNN, що рівень зараження клопами у Франції справді гірший, ніж у попередні роки, але «піддається лікуванню».

Президентка INELP Марі Ефруа розповіла, що протягом останніх років у Франції зростає кількість клопів, пік яких зазвичай припадає на літо. Але водночас існує певна параноя, коли люди чують про клопів. В інституті зазначили, що люди «бачать клопів всюди».

За даними французького агентства ANSES, кожен десятий парижанин за останні 5 років стикався з клопами. Щороку сезонне зростання кількості клопів більше, ніж попереднє. Однією з причин називають глобалізацію, що поглиблюється, а також торгівлю, туризм та імміграцію, що стають інтенсивнішими. 

Після Другої світової війни чисельність клопів зменшилася через використання інсектициду ДДТ. Проте пізніше його заборонили через шкідливий вплив на людей.

Раніше повідомлялося, що Франція бореться з проблемою постільних клопів перед Олімпійськими іграми наступного літа. Від нашестя особливо постраждав Париж.

Читайте також: