• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 19.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.5° Переважно ясно

У Дніпрі викрили кол-центр: шахраї виманювали гроші в українців, які працюють у Польщі

У Дніпрі правоохоронці викрили роботу потужного шахрайського кол-центру, в якому викрадали гроші з рахунків українців, які працюють у Польщі.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що роботу кол-центру організували місцеві кримінальні авторитети, а прикривав їхню діяльність правоохоронець з керівною посадою.

Вони обладнали офіс в одній зі звичайних квартир у середмісті Дніпра. Він був обладнаний всією необхідною комп’ютерною технікою. Для «операторів» кол-центру була створена методичка, в якій детально розписано, як працювати з клієнтами.

Аферисти використовували номери телефонів польських операторів та IP-телефонію. Під час дзвінків вони називали себе представниками польських банків та повідомляли потерпілим, що їхня банківська картка заблокована.

«Під час розмови працівники кол-центру схиляли жертв до встановлення на телефоні спеціального додатка. Завдяки цьому вірусному програмному забезпеченню зловмисники отримували дистанційний доступ до гаджетів та банківських рахунків потерпілих», — пояснили у ДБР.

Таким чином з польських рахунків українських громадян вкрали щонайменше пів мільйона гривень. Наразі правоохоронці встановлюють повне коло ошуканих людей.

За даними слідства, було проведено 40 обшуків, вилучили близько 2 мільйона гривень готівки в різній валюті, автівки преміумкласу, чорнові записи, телефонну і комп’ютерну техніку, банківські картки та сім-карти мобільних операторів.

Повідомляється, що затримано 13 осіб, зокрема двох місцевих кримінальних авторитетів, яким повідомлено про підозру у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участь у ній та шахрайстві.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. Також вирішується питання повідомлення про підозру правоохоронцю, який прикривав діяльність злочинної групи.

Нагадаємо, у Волинській області затримали мешканця Миколаївщини, який займався шахрайством на платформі «ОЛХ».

Читайте також: